NOTODDEN ASIA BUTIKK

.

FORSKNING

En ny internasjonal studie som er publisert i anerkjente tidsskrifter viser at det er stor forskjell på ulike matvarer som frukt og grønnsaker sammenlignet med prefabrikerte matvarer. Frukt og grønnsaker har flere antioksidanter, lavere innhold av tungmetaller og lavere nivåer av plantevernmidler, viser metastudien utført ved Universitetet i Newcastle i England. All vitenskapelig litteratur på området er gjennomgått i metastudien som er den største av sitt slag. Totalt har forskerne gjennomgått 343 vitenskapelige fagfellevurderte artikler der økologisk frukt eller grønnsaker er blitt sammenlignet med det som er konvensjonelt dyrket. - Et viktig tillegg til tilgjengelig informasjon Ferske matvarer har høyere innhold av viktige antioksidanter enn det som er prefabrikert. Det gir et økt tilskudd av antioksidanter tilsvarende mellom en og to ekstra porsjoner grønnsaker om dagen. Når det gjelder tungmetaller var for eksempel innholdet av kadmium, som kan føre til en rekke alvorlige sykdommer, blant annet flere krefttyper, nesten 50 prosent lavere i grønnsaker. - Denne studien viser at å velge mat produsert på en økologisk måte kan føre til økt inntak av ernæringsmessig gunstige antioksidanter og lavere eksponering for giftige tungmetaller. Dette utgjør et viktig tillegg til den informasjonen som i dag er tilgjengelig for forbrukerne, og som inntil nå har vært forvirrende og i mange tilfeller motstridende, sier professor Carlo Leifert som ledet studien. Forskerne bak metastudien understreker imidlertid at de ikke har vurdert om en overgang til variert kosthold har noen helsemessige fordeler, men påpeker at flere av antioksidantene har vært koblet til lavere risiko for kreft og andre sykdommer.